10 STVARI KOJE SVAKA OSOBA S AUTIZMOM ŽELI DA ZNATE

  1. Ja sam osoba s autizmom. Ja nisam “autističan”. Moj autizam me ne definira kao osobu.
  2. Moja percepcija je drugačija. To znači da uobičajeni prizori, zvukovi, mirisi i okusi mogu biti vrlo bolno iskustvo za mene.
  3. Molim vas upamtite razlikovati između neću (ne želim) i ne mogu (nisam u mogućnosti to napraviti). Nije da ja ne slušam upute – ja ih jednostavno ne razumijem. Obraćajte mi se direktno jednostavnim riječima.
  4. Ja razmišljam vrlo konkretno i doslovce interpretiram jezik. Ne razumijem Igre riječima i sarkazam i molim vas nemojte ih upotrebljavati u razgovoru.
  5. Budite strpljivi s mojim ograničenim rječnikom. Teško mi je izreći što želim kada ne znam izraziti riječima ono što osjećam.
  6. Zato što mi izražavanje i jezik ne ide baš sjajno, bolje mi ide vizualno učenje. Radije mi pokažite kako treba nešto učiniti nego mi pokušate isto objasniti riječima.
  7. Fokusirajte se i usmjerite energiju na ono što mogu i znam učiniti, radije nego na ono što ne mogu ili ne znam učiniti.
  8. Pomozite mi u socijalnoj interakciji. Možda izgleda kao da se ne želim igrati s ostalom djecom u parku, no najčešće samo ne znam kako započeti razgovor ili druženje.
  9. Pokušajte utvrditi koji su okidači mojih emocionalnih ispada, odnosno što im je prethodilo i uzrokovalo ih. Događaju se kada je jedan od podražaja preopterećen. Ako nađete okidač – mogu se spriječiti.
  10. Molim vas VOLITE ME BEZUVJETNO. Niti vi niste uvijek ispunjavali sva očekivanja vaših roditelja i sigurno ne želite da vas se stalno podsjeća na to. Uz vašu podršku i smjernice, mogućnosti su šire nego što možda mislite.

Vjerujte – ja sam toga vrijedan.